Lite omväxling… (Privat/Offentlig upphandling)

De flesta upphandlingar jag gör är offentliga upphandlingar. Men för någon vecka sedan fick jag ett nytt uppdrag där jag ska hjälpa till att genomföra ett flertal upphandlingar (reparations- och byggentreprenader) som inte omfattas av LOU/LUF .

Det ska bli kul och nyttigt med lite ”privat” upphandling som omväxling.

Men att vara fri att (i princip) göra som man vill förpliktigar också och kräver kanske lite mer disciplin. Det gäller ju fortfarande att vara ute i god tid och att planera upphandlingen noga. Målet är ju fortfarande en bra affär, inte att du ska få det lättare.

Det kan faktisk vara en bra idé att utgå från de grundläggande principerna som man tillämpar vid offentlig upphandling.

Vidare tenderar privata anbud att bli lite mer kreativa (eller åtminstone mer omfångsrika…) eftersom leverantörerna inte behöver känna sig begränsade av att endast presentera något som uttryckligen efterfrågats. På gott och ont. Det kan bli mer ovidkommande information att plöja igenom men det kan också finnas guldkorn.

Per Löwhagen
www.lowhagen.nu
Gilla på Facebook

Ps. Bara för att du kan ta en genväg behöver det inte betyda att det är en bra idé. Ds.

2 reaktioner på ”Lite omväxling… (Privat/Offentlig upphandling)

  1. Rent konkret, vad ändrar du i inköpsprocessen? Jag kan tänka mig att LOU utgör ett bra ramverk om man skalar bort mycket av den onödiga byråkratin och administrationen.

    Gillad av 1 person

  2. Hej och tack för din kommentar! Det är samma process men utan byråkratin, precis som du nämner. Håller med dig om att LOU utgör ett bra ramverk men jag kommer inte att sakna långa diskussioner huruvida ett ska-krav är uppfyllt eller inte och hur stor sannolikheten är för överprövning om man medger ett förtydligande, etc, etc.

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.