Anbud i Tendsign…

Hjälpte en kund att upprätta och lämna anbud i Tendsign för en tid sedan.

Myndigheten hade använt sig av så kallade strukturerade dokument för att upprätta sitt förfrågningsunderlag.

Tanken med strukturerade dokument och anbudsgivning i Tendsign och liknande verktyg är (antar jag) bland annat för att underlätta för leverantörerna.

I detta fall och många andra undrar jag om det blir så mycket bättre.

Visst är det till hjälp att vissa moment inte kan missas av leverantören men om en myndighet t ex kräver att ett visst dokument ska undertecknas och laddas upp tappar man en del av den säkerhetsfunktionen.

Att lämna digitala anbud är här för att stanna men förfrågningsunderlaget blir inte per automatik tydligare för att man använder ett digitalt system.

Många myndigheter måste till exempel bli bättre på att samla all information om anbudsgivningen på ett ställe. Det underlättar inte för leverantörerna om man ska hoppa runt mellan olika rubriker för att hitta de ställen där man ska fylla i sina uppgifter.

Tänk på:

 • Det måste alltid finnas en röd tråd i ditt förfrågningsunderlag.

//Per
www.lowhagen.nu

2 reaktioner på ”Anbud i Tendsign…

 1. Jag är upphandlingskonsult och skriver därmed många upphandlingsunderlag, samtidigt som jag själv även lämnar anbud eftersom man upphandlar upphandlingskonsulter. Tendsign är det för mig vanligaste verktyget att både upphandla och lämna anbud i. Jag tycker att alla system har sina för- och nackdelar, men alla är bättre än bara bifogade wordfiler, eller ännu sämre postade brev.

  I just Tendsign kan du ju välja att filtrera de strukturerade dokumenten så att du radar upp t.ex. alla obesvarade frågor. Det tycker jag är enkelt.

  Jag håller dock med om att det är helt onödigt att kräva inscannad underskrift, men vissa myndigheter gör det fortfarande. Jag har aldrig råkat ut för att en anbudsgivare hävdat att ett anbud lämnats av obehörig företrädare.

  Gilla

  • Tack för din kommentar och för att du delar med dig! Håller helt klar med dig att om man använder Tendsign med flera på rätt sätt så är det en fördel för alla. //Per

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.