Hantera ett onormalt lågt anbud

För en tid sen fick jag hjälpa en myndighet att hantera en situation med ett anbud där en post i en mängdförteckning var uppenbart låg.

Priset för posten var mindre än hälften så stor som i övriga anbud och kunde uppenbarligen inte täcka kostnaden.

Det fanns några alternativ men vi valde att be anbudsgivaren att förklara sitt låga pris i enlighet med 12 kap 3 § LOU (onormalt lågt pris) eftersom det inte alls framgick hur räknefelet uppstått. Att medge korrigering av priset hade kunnat innebära ett åsidosättande av likabehandlingsprincipen.

Vi fick in en förklaring där anbudsgivaren redogjorde för räknefelet och han lämnade nya, mycket högre priser.

Vi skrev tillbaka att vi inte kunde medge korrigering med hänsyn till likabehandlingsprincipen och att kunden preliminärt beslutat att förkasta anbudet i enlighet med 12 kap 3 § LOU eftersom de först lämnade priserna bevisligen inte var seriöst menade.

Anbudsgivaren ombads skriftligen att lämna sin syn på det preliminära beslutet.

Anbudsgivaren svarade att han accepterade beslutet. Anbudet förkastades, tilldelningsbeslut meddelades och avtal tecknades med annan leverantör utan problem.

Tänk på:

  • En anbudsgivare måste få möjlighet att yttra sig vid minst två tillfällen innan anbudet förkastas med stöd av 12 kap 3 § LOU.
  • Titta på hela anbudssumman. Det låga priset för en post kompenseras kanske någon annanstans.
  • Lämnar anbudsgivaren en bra förklaring kan det vara mycket svårt att förkasta anbudet.

//Per
www.lowhagen.nu

En reaktion på ”Hantera ett onormalt lågt anbud

  1. […] Oftast brukar jag tillsammans med kunden få till en modell som speglar det kommande behovet ganska väl och då kan det egentligen kvitta vilka priser anbudsgivaren lämnar eftersom om modellen är rätt så blir allt rätt i slutändan. (Men om leverantören dumpar priserna och inte tänker leverera enligt dem kan det ju bli besvärligt. Läs mer om onormalt låga anbud här.) […]

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.