Registreringsbeviset

När man kvalificerar sina leverantörer finns det en möjlighet att begära att en anbudssökande och anbudsgivare visar att hen är registrerad i aktiebolags- eller handelsregister eller motsvarande register, som förs i det land där leverantörens verksamhet är etablerad (LOU kap 11 § 6).

Här i Sverige brukar man ofta begära att en leverantör visar att hen är registrerad hos Bolagsverket.

Jag har också i många år begärt in detta bevis i mina upphandlingar, men har faktiskt slutat med det.

bolagsverket

För det första så kan man ju lätt kontrollera registreringen själv men framförallt så har jag nog aldrig haft någon som helst nytta av detta bevis. Det har bara ställt till bekymmer i form av att anbudsgivare som glömmer att skicka med det, med i värsta fall uteslutning som följd.

Är det någon som har positiva erfarenheter typ ”en sådan tur att vi begärde in reg.beviset” får du gärna höra av dig till mig eller kommentera nedan och berätta!

Tänk på:

  • Begär inte in bevis som du inte tänker använda i din prövning, risken för orena anbud ökar markant med antalet begärda bevis (exponentiellt enligt mig).
  • Är det av yttersta vikt att du måste ha bevis på att den som undertecknar anbudet är behörig firmatecknare kan du begära in registreringsbeviset.

//Per
www.lowhagen.nu